Bescherming

Een schip ligt voortdurend in het water. Een goede bescherming is dus noodzakelijk om corrosie, rot of osmose tegen te gaan. Het verfsysteem dat deze bescherming biedt, moet goed en in de goede laagdikte aangebracht zijn. Het verfsysteem dient weer beschermd te worden tegen aangroei. Hiervoor gebruiken we antifoulings.

Waarom antifouling?

Een glad en schoon onderwaterschip vermindert de weerstand van het water en leidt tot besparing van het brandstofgebruik van 5 tot 10%. Bovendien zorgt antifouling voor een besparing op uw hellingwerkzaamheden. De natuurlijke lijmstoffen in bepaalde soorten aangroei hebben een verwoestende werking op de beschermende verflagen, waarin ze zich als het ware vastbijten. Het varen met een onderwaterschip met veel aangroei is vanzelfsprekend een stuk minder leuk.

Wat is antifouling?

Op dit moment zijn er twee belangrijke soorten antifoulings. Zachte en harde. Bij een zachte antifouling, ook wel zelfslijpende antifouling genoemd, komen de biociden vrij, doordat het langs de romp strijkende water tijdens het varen een laagje antifouling afslijpt. Bij harde antifoulings is de laag hard en poreus. De in de antifouling aanwezige biociden worden langzaam opgelost en voorkomen de aangroei. Aan het eind van het seizoen blijft er een harde laag over, terwijl bij de zachte antifouling de laag vrijwel weggesleten is.